Willibrord-Spital Emmerich ReesProhomine - Logo
  
Homepage / Afdelingen en behandelaanbod / Algemene orthopedie / Gelenkspiegelung (Arthroskopisches Operieren)

Artroscopie en artroscopische operaties

Gewrichtsonderzoeken van de grote en kleine gewrichten, en artroscopische operaties spelen een bijzondere rol als onderdeel van de minimaal invasieve ingrepen.

Het nieuwe afdelingshoofd, dr. med. Roland Hilgenpahl, heeft reeds in de jaren 80 (toen nog als plaatsvervangend chef-arts) de minimaal invasieve gewrichtschirurgie in Emmerich geïntroduceerd. De techniek wordt op de orthopedische afdeling dus al sinds lange tijd gebruikt. We volgen de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van nieuwe technieken en implantaten door regelmatige verdere ontwikkeling en gestandaardiseerde bijscholing van de artsen die artroscopische operaties uitvoeren.

De nadruk van de minimaal invasieve gewrichtsoperaties ligt op de knie- en schouderaandoeningen. Deze aandoeningen staan in de top 10 van de meest voorkomende diagnosen en behandelvormen op de orthopedische afdeling in Emmerich (kwaliteitsrapport over 2008).


Onder de routinematig uitgevoerde artroscopische operaties vallen:

operaties aan het kniegewricht: de minimaal invasieve behandeling bij slijtage aan de meniscus of aan de kraakbeenlaag (afslijten, microfractuur, kraakbeentransplantatie), bij loslaten van de gewrichtsonderdelen (bijv. bij osteochondritis dissecans), bij aandoeningen in het gewricht, bij de verschuiving van de knieschijf, en de behandeling van letsel aan de knieschijf, de kruisbanden of het kraakbeen.


Kniegelenkspiegelung - Normalbefundoperaties aan het schoudergewricht:

de artroscopische aanhechting van de rotatorenmanchet, de artroscopische stabilisatie van de schouder, de behandeling van het impingementsyndroom/subacromiale decompressie, artroscopische kalkverwijdering, vroege behandeling van kraakbeenletsel, artrolyse bij schouderstijfheid.

Kijk voor meer informatie op de pagina over schouderchirurgie.


operaties aan het elleboog- en enkelgewricht:

rtroscopische operaties bij kraakbeenletsel, loslaten van de gewrichtsonderdelen, gewrichtsstijfheid en aandoeningen in het gewricht.

De verantwoordelijke plaatsvervangend chef-arts voor artroscopische operaties is dr. Roland Gruhn, die ook werkzaam is op het gebied van de schouderchirurgie.