Willibrord-Spital Emmerich ReesProhomine - Logo
  
Poliklinische operaties

Abrasio (leegschrapen van de baarmoeder, curettage)

Een curretage of abrasio is het leegschrapen van de baarmoeder. Dit wordt meestal gedaan bij een onregelmatige en/of zeer heftige menstruatie. Het doel van een abrasio is de bloeding te stoppen en door histologisch onderzoek van het verwijderde slijmvlies uitsluitsel te krijgen over de oorzaak van de bloeding. Vaak is het na een miskraam nodig de baarmoeder leeg te schrapen. In dit geval wordt dat een curettage genoemd.

Door middel van het leegschrapen kan de arts weefsel uit de baarmoeder halen voor histologisch onderzoek. Daarbij wordt onder andere beoordeeld of er goed- of kwaadaardige veranderingen zijn opgetreden in het baarmoederslijmvlies. Bij een zogenoemde gefractioneerde curettage wordt slijmvlies uit de baarmoederhals en de baarmoederholte genomen en onderzocht. Dat kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn bij een onregelmatige of zeer heftige menstruatie, bij het voorkomen van tussentijdse bloedingen, bij afwijkende uitslagen van een echografisch onderzoek van het baarmoederslijmvlies en bij bloedingen die optreden na de overgang bij vrouwen die geen hormonen slikken. Hierbij moet echter ook altijd een baarmoederonderzoek (hysteroscopie) worden uitgevoerd.

Een curettage wordt vaak uitgevoerd bij vrouwen die een miskraam hebben gehad. In dat geval moeten de resten van de embryo en de placenta uit de baarmoederholte worden geschraapt of gezogen om infecties en verdere bloedingen te voorkomen.

Na de ingreep

Na de curettage moet u zich de rest van de dag rustig houden en ontspannen. In de dagen hierna kan enig bloedverlies optreden. Wanneer u koorts, pijn en heftige bloedingen krijgt zoals bij uw menstruatie, moet u onmiddellijk contact opnemen met een arts.

Het gebeurt heel zelden dat de baarmoederwand beschadigd raakt tijdens de ingreep. Zulk letsel geneest meestal zonder complicaties, maar de genezing moet toch gecontroleerd worden.

Rhesusnegatief

Het is belangrijk dat vrouwen met een rhesusnegatieve bloedgroep na een miskraam een zogenoemde anti-D-profylaxe in de spier geïnjecteerd krijgen. Daardoor worden complicaties, die kunnen ontstaan op grond van de rhesusincompatibiliteit, bij latere zwangerschappen voorkomen.