Willibrord-Spital Emmerich ReesProhomine - Logo
  
Homepage / Afdelingen en behandelaanbod / Anesthesie/intensive care

Anesthesieologie

Arzt und Patientin bei der Vorbereitung der Narkose im St. Willibrord-Spital.In een voorbereidend gesprek
stelt de arts aan de patiënt
de meest geschikte
narcosetechniek
De 6 operatiekamers zijn voorzien van moderne narcoseruimten, waardoor alle gangbare anesthesietechnieken kunnen worden gebruikt.

Jaarlijks passen we bij ongeveer 5500 operaties narcose toe.


 

 

De voorbereiding van de patiënten voor de narcose:

In een gesprek voor de geplande narcose worden alle relevante zaken besproken. Dit gesprek vindt gewoonlijk plaats op de dag vóór de operatie, maar kan soms ook al enige dagen eerder plaatsvinden.
Voor poliklinische patiënten of patiënten die nog niet in het ziekenhuis zijn opgenomen, staan van maandag tot en met vrijdag, tussen 14:00 - 15:45 uur, een of meerdere specialisten op het gebied van anesthesie tot uw beschikking door middel van het anesthesiespreekuur.


Het anesthesiespreekuur vindt plaats op de vierde verdieping van de F-vleugel.

Tijdens het voorbereidend narcosegesprek zal de anesthesist u de narcosetechniek voorstellen die voor u het gunstigste is. Uiteraard wordt hierbij rekening gehouden met uw wensen. Het is belangrijk dat u alle informatie verstrekt over uw voorgeschiedenis. Daarvoor hebben we een standaardvragenlijst beschikbaar. Deze vragenlijst krijgt u meestal voorafgaand aan het gesprek uitgereikt van de betreffende afdeling. U hebt de mogelijkheid om alle punten die u belangrijk vindt, tijdens het voorbereidend gesprek te bespreken.
 

De directe voorbereiding op de operatie:

Tot 6 uur voor de operatie mag u vast voedsel eten. Het drinken van heldere vloeistoffen (thee of water) mag tot 4 uur voor de operatie. Alle patiënten krijgen op de ochtend van de operatie gewoonlijk een kalmeringstablet; patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen, krijgen ook een tablet op de avond voor de operatie.
Voordat u naar de operatiekamer wordt gebracht, moet u eraan denken dat u geen sieraden mag dragen, dat u geen crème op uw gezicht mag smeren en dat u uw kunstgebit of tandprotheses op uw kamer moet achterlaten. Vrouwen mogen ook geen lippenstift en nagellak dragen. 


De 'sluis' is de deur waar patiënten door naar de operatiekamer gaan:

Nach Kontrolle der Patientenunterlagen und Identität des Patienten werden Sie in den Operationstrakt eingeschleust. Hierbei werden Sie über eine angewärmte Umbetthilfe auf dem für Sie vorbereiteten Operationstisch gelagert. Nach Erreichen des jeweiligen Einleitungsraumes übernimmt das Team der Anästhesieabteilung die Verantwortung.

Unabhängig von der Art der mit Ihnen vereinbarten Narkose sind die MitarbeiterInnen der Anästhesieabteilung für die Aufrechterhaltung der Vitalfunktionen zuständig. In der Regel wird kontinuierlich während der Operation ein EKG abgeleitet, die Sauerstoffsättigung wird gemessen sowie engmaschig der Verlauf des Blutdrucks kontrolliert.

Zur Stabilisierung der Kreislauffunktion wird ein venöser Zugang gelegt, über den eine Salzlösung infundiert wird.


Algehele narcose:

Wanneer met u een algehele narcose is afgesproken, gaat u na het toedienen van het narcosemiddel lekker slapen. Ter bescherming van de luchtwegen wordt een beademingsbuis (tube) in de luchtpijp ingebracht (intubatie) of wordt er een speciaal masker (larynxmasker) in de mond geplaatst.
Door de huidige technieken (met name bij moeilijke intubatie) komen beschadigingen aan de tanden of de hals aanzienlijk minder vaak voor dan enkele jaren geleden.
Misselijkheid en braken komen minder vaak voor omdat het gebruik van lachgas vermeden wordt. De medicatie die verkrijgbaar is tegen misselijkheid, is bovendien aanzienlijk verbeterd.

De narcose wordt bewaakt door middel van de continue toediening van zeer goed stuurbare medicatie in de vorm van een intraveneus infuus of gas met behulp van het bijbehorende narcoseapparaat.

Na de operatie wordt u binnen 5 tot 10 minuten wakker. In de goed uitgeruste uitslaapkamer is gekwalificeerd personeel beschikbaar om de bloedsomloopfunctie na de operatie te bewaken. 


Plaatselijke verdoving:

Bepaalde ingrepen kunnen uitstekend met een plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Daarvoor zijn technieken beschikbaar waarbij met of zonder katheter narcose in het ruggenmerg wordt ingespoten. Deze technieken worden bijvoorbeeld gebruikt bij onderzoeken aan het kniegewricht of bij bevallingen.

Plaatselijke verdovingen in de arm zijn met name geschikt om bij handchirurgie de geopereerde arm te verdoven.

Door de huidige anesthesietechnieken en verbeterde bewakingsmogelijkheden tijdens de narcose zijn operaties veiliger geworden.
Onze slogan: "U slaapt het beste bij uw anesthesist" menen we dan ook van harte.

Echografie in de anesthesie:

Plaatselijke verdovingen en punctie van de centrale vaten wordt in de regel op basis van echografie uitgevoerd.