Willibrord-Spital Emmerich ReesProhomine - Logo
  
Baarmoederverwijdering

Hysterectomie (baarmoederverwijdering)

De woorden 'hyster' en 'ectomie' zijn afkomstig uit het Grieks. 'Hyster' betekent 'baarmoeder' of 'van de baarmoeder' en 'ectomie' kan vertaald worden als 'verwijderen'. In de medische wereld wordt baarmoederverwijdering ook hysterectomie genoemd.

  • Bij bepaalde aandoeningen aan de baarmoeder kan een hysterectomie noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld in de volgende gevallen:
  • Bij kankeraandoeningen in de baarmoeder of de baarmoederhals 
  • Bij tumoren in de eierstok(ken) 
  • Bij vleesbomen (myomen) in de baarmoeder 
  • Bij gevaarlijke bloedingen in de baarmoeder, bijv. door een scheur in de baarmoederwand, of bij andere complicaties tijdens of na de bevalling 
  • Bij terugkerende bloedingen, wanneer een plaatselijke ingreep zoals de verwijdering van baarmoederslijmvlies tijdens een hysterectomie niet succesvol is gebleken Zulke bloedingen kunnen worden veroorzaakt door een verandering van het baarmoederslijmvlies (endometriumhyperplasie). 
  • Bij een baarmoederverzakking: Het gaat dan om een verzakking van de baarmoeder, waarbij deze gedeeltelijk of volledig voor de schede-ingang komt te liggen. Dat gaat dan meestal gepaard met een verzakking van de schede.

Vaginale hysterectomie

Door deze operatie ontstaan geen zichtbare littekens en de patiënte geneest na de ingreep meestal sneller. Voor de vaginale ingreep moet de schede breed genoeg zijn, wat na meerdere bevallingen bijna altijd het geval is.

Supracervicale hysterectomie

De subtotale of gedeeltelijke baarmoederverwijdering (alleen de baarmoeder zelf wordt verwijderd, de baarmoederhals blijft behouden).
De belangrijkste indicaties voor een laparoscopische supracervicale hysterectomie zijn myomen in de baarmoeder (goedaardige vleesbomen) en een adenomyose uteri interna (groeien van het baarmoederslijmvlies in de baarmoederwand).

Laparoscopisch geassisteerde vaginale hysterectomie

Verwijdering van de baarmoeder via de schede waarbij het verloop van de ingreep wordt gecontroleerd via een buikonderzoek (Laparoscopically Assisted Vaginal Hysterectomy, LAVH).