Willibrord-Spital Emmerich ReesProhomine - Logo
  

Kinderorthopedie

De kinderorthopedie is een speciaal onderdeel van de orthopedie, dat zich richt op aangeboren en verworven afwijkingen en aandoeningen van het bewegingsapparaat van kinderen en jongeren.
 
Het begrip 'orthopedie' heeft zijn oorsprong in afwijkingen bij kinderen en de correcties ervan. In het begin werden in orthopedische klinieken kinderen met vergroeiingen, zoals klompvoeten en scoliose, vaak maandenlang behandeld. Tot halverwege de 20ste eeuw hield de gehele orthopedie zich voornamelijk bezig met kinderen en jongeren. Pas met het opkomen van de orthopedie voor volwassenen, o.a. met de mogelijkheid tot het vervangen van gewrichten (endoprothesiologie), raakten de kinderen in de minderheid. Hieropvolgend ontstond het specialisme van de kinderorthopedie.
Belangrijke kinderorthopedische ziektebeelden

Aan de heup:

Heupdysplasie en heupluxatie, heupkopnecrose (ziekte van Perthes), epifysiolyse van de groeischijf / afglijden van de heupkop (epifysiolysis capitis femoris)

Aan de benen:

X- en O-benen (genu valgum en genu varum), klompvoet, knikvoet, sikkelvoet, beenverkortingen
Kinderorthopedische aandoeningen die geen betrekking hebben op de organen:
Spasticiteit, spierdystrofie (o.a. ziekte van Duchenne), bacteriële en reumatische gewrichts- en botontstekingen (osteomyelitis, atritis), goed- en kwaadaardige tumoren in de weke delen en botten, stofwisselingsstoornissen (bijv. rachitis), reumatische aandoeningen aan de gewrichten en weke delen

De verantwoordelijke plaatsvervangend chef-arts voor het vakgebied Kinderorthopedie is Ramin Cordis.

Kinderen met misvormingen van de wervelkolom

Zoals o.a. scoliose, juveniele kyfose (ziekte van Scheuermann), wervelverzakking (spondylolisthesis) en draaihals (torticollis) worden als onderdeel van de wervelkolomchirurgie/-orthopedie onderzocht en behandeld.