Willibrord-Spital Emmerich ReesProhomine - Logo
  

Vermogensspectrum

Gedifferentieerde stapsgewijze diagnostiek

Door middel van doelgerichte injecties in de wervelkolom onder controle van röntgen of het gebruik van contrastmiddel in de tussenwervelschijven of het ruggenmerg kan de oorzaak van de pijn worden begrenst, waardoor een speciaal behandelconcept kan worden bepaald.

Multimodale conservatieve (niet-operatieve) behandeling bij rugpijn/prolemen met lopen door vernauwing in het ruggenmergkanaal (spinale stenose)

Behandeling van de klachten door middel van doelgerichte injecties en infiltratie gedeeltelijk onder controle van röntgen (ruggenprik, wortelblokkade/PRT, facet- en SIG-infiltratie, enz.) en verschillende begeleidende behandelingen, zoals fysiotherapie, ergotherapie, balneo-fysische toepassingen, bewegingsbaden en meer.

Minimaal invasieve techniek

Dichtbranden (thermocoagulatie of nucleoplastie) van de kleine zenuwen die pijnprikkels vervoeren, in de kleine wervels of in de tussenwervels. Deze zijn vaak medeverantwoordelijk voor chronische rugpijn.

Microchirurgische ingrepen bij verzakte tussenwervelschijven of vernauwingen van het ruggenmerg-/zenuwkanaal (stenose)

Hierdoor kunnen via kleine sneetjes in de huid verzakte tussenwervelschijven of door botten en weefsel veroorzaakte vernauwingen in het ruggenmergkanaal verholpen worden. Het omliggende weefsel blijft bespaard.

Minimaal invasieve techniek bij wervelbreuken (kyfoplastie)

Bepaalde wervelbreuken, met name bij osteoporose, die niet goed kunnen worden behandeld met conservatieve (niet-operatieve) therapieën, kunnen door het inspuiten van botcement in de wervellichamen weer opgebouwd en gestabiliseerd worden. Dit wordt op minimaal invasieve wijze uitgevoerd.

Stabilisering van de wervelkolom

Instabiliteiten aan de wervelkolom kunnen zijn aangeboren of door slijtage zijn veroorzaakt, maar kunnen ook door wervelbreuken ontstaan. Hierbij is dan mogelijk een fusieoperatie nodig om de wervelkolom te stabiliseren. Afhankelijk van het ziektebeeld worden regelmatig verschillende fusieoperaties uitgevoerd. Deze stabiliseringen kunnen aan de rugzijde (dorsaal) of de buikzijde (ventraal) van de wervelkolom worden uitgevoerd.

Dynamische stabilisering

Bij bepaalde ziektebeelden kan na een kritisch vooronderzoek een stabilisering met behoud van de bewegelijkheid van de wervelkolom worden uitgevoerd. Er worden bijvoorbeeld kunstmatige tussenwervelschijfprothesen in de lenden- en de halswervelkolom geïmplanteerd.

Correctie en reconstructie

Aangeboren of verworven vergroeiingen en misvormingen van de wervelkolom of door tumoren of ontstekingen veroorzaakte destructies, worden gecorrigeerd en gestabiliseerd. Hierbij kan het ook noodzakelijk zijn een wervellichaam te vervangen. Een zorgvuldige analyse en planning is altijd een belangrijke vereiste.