Willibrord-Spital Emmerich ReesProhomine - Logo
  

Pijnbestrijding

(Leidinggevende plaatsvervangend chef-arts W. Teusz)

Bij veel operaties treedt pijn op. Tijdens de narcose wordt de pijn op betrouwbare wijze onderdrukt. Na de operatie passen we verschillende technieken voor pijnbestrijding toe.

Op basis van het verwachte pijnniveau gebruiken we verschillende medicijnen volgens een stapsgewijs concept. Bij ingrepen met weinig pijn zijn dat de zogenoemde 'perifere analgetica', bijvoorbeeld paracetamol of Novalgin. Bij (zeer) ernstige pijn worden deze middelen gecombineerd met de zogenoemde 'centrale analgetica', die onder de opioïden vallen.

Deze medicijnen kunnen worden toegediend in tabletvorm of door middel van een medicijnpomp, die gedeeltelijk door de patiënt kan worden bediend, in de bloedbaan.

Een andere zeer effectieve methode om pijn te verlichten, is een techniek waarbij een dunne katheter nabij de zenuwbanen wordt ingebracht. Via deze katheter wordt plaatselijke verdoving toegediend, zodat de pijnprikkels worden onderbroken. Deze techniek wordt in toenemende mate toegepast bij orthopedische en traumatologische ingrepen en buikoperaties.